• Hrvatski (Hrvatska)
 • English (United States)

Plovput d.o.o. trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću
za održavanje pomorskih plovnih putova i radijske službe

Oznaka mosta

(izvadak iz Pravilnika o oznakama i načinu označavanja na plovnim putovima u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske)

Mostovi se u ovisnosti od maksimalne visine, dubine vode, zaštite stupova, režima plovidbe u jednom ili oba smjera, označuju kako slijedi:

 1. Za dnevnu plovidbu:

  a) Ukoliko se smatra potrebnim i ako je plovidba moguća u punom rasponu mosta, oznake se postavljaju na stupovima istoga, a ako je plovidba moguća samo u jednom dijelu raspona mosta, oznake se postavljaju iznad ili na plovnom kanalu, označujući sigurne granice istoga;
  b) Najbolja točka prolaza označuje se s okruglim panelom obojenim s crvenim ili bijelim vertikalnim prugama.

 2. Za plovidbu noću:

  a) Ako je plovidba moguća u punom rasponu mosta, svjetla se postavljaju na stupovima istoga, a ako je plovidba moguća samo u jednom dijelu raspona, svjetla se postavljaju iznad ili na plovnom kanalu označavajući sigurne granice istoga.
  b) Najbolja točka prolaza označuje se s bijelim svjetlom ili svjetlima, smještenim ispod otvora mosta, a karakteristike one predviđene za označivanje sigurnih voda.

 3. Kao alternativa svjetlima, reflektorima mogu biti osvijetljene dnevne navigacijske oznake, a i osvjetljenje stupova mosta može dati zadovoljavajuću oznaku plovnog puta. Noću se, u tom smislu, može koristiti i reflektirajući materijal za dnevne oznake.

NAUTIČKE KARAKTERISTIKE OZNAKA MOSTA

  Lijeva strana Najbolja točka prolaza Desna strana
Oblik oznake Tabla, kvadratna Tabla, okrugla Tabla, istostranični trokut vrhom prema gore
Boja oznake Crvena Crvene i bijele vertikalne pruge Zelena
Svjetlo Crveno Bijelo Zeleno
Karakteristika Bilo koja osim bljeskovi u grupi (2+1) Izo, Pk, D Bl 10s ili Morse ''A'' Bilo koja osim bljeskovi u grupi (2+1)

Plovput d.o.o. Obala Lazareta 1, 21000 Split +385 (0)21 390 600 +385 (0)21 390 630 OIB: 14480721492

 

 

 

Sva prava pridržana Plovput d.o.o. 2020

Dizajn i CMS implementacija Sistemi.hr